Skip to main content

OSTEOPATHIC & CHIROPRACTIC CLINIC

Σύγχρονο Κέντρο Οστεοπαθητικής & Χειροπρακτικής

Χειροπρακτική Ackermann

Η μέθοδος Χειροπρακτικής Ackermann προσφέρει ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους και από προβλήματα λειτουργικής ανισοσκελίας.

Ο Τσουκαλάς Γεώργιος είναι ο Καθηγητής Του Κολλεγίου Ackermann και Επιστημονικά υπεύθυνος για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Επιπλέον είναι ο Βασικός Καθηγητής του Κολλεγίου για την Εκπαίδευση Στη Σουηδία. Βρίσκεται στο Κολλέγιο περισσότερα από 17 Χρόνια έχοντας θεραπεύσει με τη Μέθοδο Ackermann χιλιάδες Ασθενείς και εκπαιδεύσει εκατοντάδες Φυσικοθεραπευτές διεθνώς.

Στο Κολλέγιο εκπαιδεύονται τα τελευταία 50 Χρόνια Φυσικοθεραπευτές και Ιατροί στην Αντιμετώπιση νευροαρθρικών και νευρομυοσκελετικών παθήσεων. Σε πολλές χώρες έχουν εκπαιδευτεί 3 γενιές θεραπευτών όλα αυτά τα χρόνια.

ackermann

Το μήνυμά του Ackermann προς Φυσικοθεραπευτές και Ιατρούς:

“Το διάσημο και πλέον παγκοσμίως γνωστό Κολλέγιο Ackermann ιδρύθηκε από τον Δρ. W. P. Ackermann, το 1974 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Φοιτητές από όλο τον κόσμο φοιτούν στο κολέγιο για να μάθουν περισσότερα για το πώς να θεραπεύουν και να ανακουφίζουν με επιτυχία τον πόνο στις αρθρώσεις Ο Δρ Ackermann έχει αναπτύξει με επιτυχία μια μέθοδο που ονομάζεται δομική οστεοπαθητική και ήπια χειροπρακτική όπου η εκπαίδευση απευθύνεται σε δραστήριους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν με επιτυχία διαφορετικά είδη πόνου, όπως ο πόνος στη Μεση, προβλήματα αυχένα και κεφαλαλγία Το μάθημα βασίζεται στην έρευνα καθώς και στην πρακτική εμπειρία από χιλιάδες ασθενείς που έχουν ζητήσει και λάβει βοήθεια μέσω της μεθόδου Ackermann και εστιάζει στην παροχή πρακτικών και θεωρητικών γνώσεων στο πεδίο.

Το Ackermann College προσπαθεί να προσφέρει πάντα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά την πρακτική θεραπεία στην κλινική καθώς και την εκπαίδευση και την ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση που προσφέρουν, καθιστώντας το μια φυσική επιλογή για όποιον αναζητά μια επαγγελματική και αποτελεσματική εκπαίδευση”.

Ακριβείς χειροπρακτικές τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας

Το μάθημα στη δομική οστεοπαθητική και την ήπια χειροπρακτική σύμφωνα με τη θεωρία του Dr. Ackermann είναι μια συμπληρωματική εκπαίδευση για θεραπευτές με προπτυχιακές σπουδές στην ανατομία και τη φυσιολογία. Μερικά παραδείγματα επαγγελματιών που έρχονται σε εμάς είναι γιατροί και φυσιοθεραπευτές. Όλη η διδασκαλία γίνεται σε μικρές ομάδες των πέντε έως οκτώ μαθητών ανά δάσκαλο και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σε κάθε μαθητή τη μέγιστη πρακτική γνώση. Θέλουμε όλοι οι μαθητές μας να κατακτήσουν την ακριβή χειροπρακτική διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία που είναι τα σήματα κατατεθέν του εκπαιδευτικού μαθήματος.

Κατά τη διάρκεια αυτού του εκπαιδευτικού μαθήματος θα μάθετε την αιτία και το αποτέλεσμα του πόνου στην πλάτη και την τεχνική θεραπείας στόχου. Προσφέρουμε ένα μάθημα συντριβής όπου μαθαίνετε πώς να επιτύχετε το αποτελεσματικό και συχνά στιγμιαίο αποτέλεσμα του χειροπράκτη. Κάθε λαβή θεραπείας συζητείται με ανατομικό υλικό, μοντέλα σκελετών, ακτινογραφίες και ασθενείς και λαμβάνετε επίσης ατομική καθοδήγηση σε κάθε ειδική λαβή – όλα αυτά για να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης. Με την εκμάθηση της στοχευμένης χειροπρακτικής τεχνικής διάγνωσης και θεραπείας που υποστηρίζει ο Δρ. Ackermann, μπορείτε να επιτύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα με τους ασθενείς σας. Το περιεχόμενο του μαθήματος βασίζεται σε πέντε δεκαετίες έρευνας και πρακτικής εμπειρίας και έχει δοκιμαστεί διεξοδικά. Λαμβάνοντας αυτό το μάθημα, μπορείτε να προσφέρετε στους ασθενείς σας μια πλήρη χειροπρακτική θεραπεία που εγγυάται ότι θα παρέχει αποτελέσματα.”

Η Μέθοδος Ackermann: Εμβιομηχανική των Αρθρώσεων – Προϋπόθεση για την Αξιολόγηση και τον Έλεγχο της Στατικής του Σώματος

Μία από τις κύριες λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης είναι η προστασία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που όμως κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποτελεί και την πηγή των διαταραχών της.

Ως υγεία ορίζεται η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων και της διαδικασίας της ζωής που προϋποθέτει την απρόσκοπτη και συν ντονισμένη λειτουργία όλων των βιολογικών αντιδράσεων στον οργανισμό. Μία από τις κύριες λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης είναι η προστασία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Κάθε λειτουργική διαταραχή των νευρικών δομών που προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη είναι σε θέση να επηρεά- σουν αρνητικά ολόκληρο το σώμα.

Η ακριβής σχέση που διέπει τη δυσλειτουργία του μυο σκελετικού συστήματος και τις αλλαγές του νευρικής πληροφόρησης προς άλλα συστήμα- τα του οργανισμού, μέχρι και σήμερα δεν είναι πλήρως γνωστή. Η βασική αρχή του manual medicine είναι ότι κάθε παρέκκλιση της μυοσκελετικής δομής επηρεάζει την λειτουργία της μέσω νευροβιολογικών διεργασιών, γεγονός που σημαίνει, πως το νευρικό σύστημα επιδρά άμεσα στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί την ομοιοστασία του ή με άλλα λόγια την εσωτερική φυσιολογική του λειτουργία.

Επιπλέον, η εξωτερική ισορροπία, η στατική, δηλαδή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζεται σταθερά από το νευρομυϊκό συντονισμό καθώς ο άνθρωπος αλλάζει στασεις. Οι ιδιοδεκτικοί υποδοχείς που ανιχνεύουν τις μεταβολές στο μυοσκελετικό σύστημα εδρεύουν στους μυς και συγκεκριμένα στις μυϊκές ατράκτους καταγράφοντας διαρκώς τη θέση, την κίνηση και την τάσητους. Η διαταραχή της λειτουργίας και της ισορροπίας μίας άρθρωσης θα προκαλέσει αντανακλαστικά προστατευτική αντίδραση που θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό των κινήσεων της σπονδυλικής στήλης και την δημιουργία εστιών δυσλειτουργίας. Στη χειροπρακτική Ackermann αποτυπώνονται οι δυσλειτουργίες των αρθρώσεων. Οι χειροπράκτες Ackermann θεωρούν τις λειτουργικές διαταραχές της πυέλου ως τη βάση της σπονδυλικής στήλης ,ως την κύρια αιτία διαταραχής της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης.

Η σπονδυλική στήλη που αποτελεί το στατικό και δυναμικό άξονα του σώματος, εξαρτάται από τη βάση στήριξής της, το ιερόν οστούν, που με τη σειρά του μέσω των ιερολαγόνιων διαρθρώσεων στηρίζεται στα ανώνυμα οστά. Η σωστή θέση και ισορροπία όλων των τμημάτων παίζουν ζωτικό ρόλο στη στατική και δυναμική ισορροπία του σώματος και η διαταραχή τους δυνατόν να επιφέρει εκτεταμένες συνέπειες. Ως εκπαιδευτικός ιατρός ο Ackermann είχε την ευκαιρία να εξετάσει χιλιάδες μαθητές ηλικίας 7 έως 16 ετών. Η ανάλυση της στάσης ανέδειξε κλινικά λανθάνουσα διαταραχή της ισορροπίας της πυέλου με ταυτόχρονη ανισοσκελία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των περιπτώσεων. Οι κακώσεις η δυσλειτουργία των ιερολαγόνιων αρθρώσεων φαίνεται πως έχουν ως συνέπεια την άσκηση ασύμμετρων φορτίων στην πύελο.

Η βαρύτητα αποτελεί σταθερό στρεσογόνο παράγοντα του κορμού κατά τη διατήρηση της όρθιας στάσης και η μη ισορροπημένη κατανομή των φορτίων στη σπονδυλική στήλη αποτελεί την απαρχή των διαταραχών της. Μετά από μία λανθάνουσα περίοδο, η βλάβη δυνατόν να συμβεί κατά τη διάρκεια μίας απλής φόρτισης ή μετά από συσσωρευμένη κόπωση των εμπλεκόμενων ιστών. Η έναρξη της συμπτωματολογίας συχνά προ καλείται μετά από ένα ασήμαντο γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί βλάβες στους ιστούς και πόνο. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν βάσι μες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα και τα πιθανά οφέλη της έγκαιρης πρόληψης. Ο Ackermann και αλλοι πρώτοι βρήκαν πως οι αλλαγές στη λειτουργία της πυέλου και του άνω τμήματος της αυχενικής μοίρας στα παιδιά, διατηρούνται σε όλη τη ζωή αν δεν αντιμετωπισθούν. Αποτελεί καθήκον του επαγγέλματός μας η αναγνώριση και ο έλεγχος της ισορροπίας της πυέλου στα παιδιά.

Η επαναφορά της πυέλου στη φυσιολογική της σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη φυσιολογική στάση της σπονδυλικής στήλης. Στους ενήλικες, μία απλή τμηματική βλάβη μπορεί να επεκταθεί σε πολλά σπονδυλικά επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή προκειμένου να αντιμε τωπισθούν τα συμπτώματα είναι απαραίτητο να βρεθεί το πρωτογενές αίτιο, αν υπάρχει φυσικά διαταραχή της λειτουργίας της πυέλου.

Η σημασία της δυσλειτουργίας των διαφόρων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης και η σχέση τους με παθολογικές διαταραχές, σήμερα αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των κλινικών και επιστημόνων. Οι διαταραχές του ιερού οστού και της πυέλου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση ανάλογων προβλημάτων όπως έχει δειχθεί από ακτινολογικές μελέτες της σπονδυλικής στήλης.

Η περιστασιακή επισκόπηση των ασύμμετρων αλλαγών στη σπονδυλική στήλη και η καταγραφή των αποτελεσμάτων τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που δεν είναι εφικτή κυρίως λόγω των ατομικών διαφορών που υπάρχουν στην επιλεγμένη ομάδα.

Υπάρχουν ασφαλώς και ορισμένες εξετάσεις που είναι σε θέση να δώσουν πρόσθετα στοιχεία, αλλά, επειδή ακριβώς απαιτείται αυξημένη ακτινοβολία αποφεύγονται. Επιπλέον, η τρισδιάστατη στατική ακτινογραφία σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ανεπαρκής. Φαίνεται πως οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε απλές ακτινογραφίες έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία επειδή ακριβώς τα αποτελέσματά τους ισχύουν για μεγάλο αριθμό. ασθενών.

Η φυσιολογική ευθυγράμμιση της πυέλου θεωρείται προαπαιτούμενο για την απρόσκοπτη βιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η διαταραχή της ισορροπίας στη σπονδυλική στήλη προκαλεί λειτουργικές μεταβολές σε όλο της το μήκος μέχρι και την κρανιουχενική συμβολή. Πολλές διορθωτικές παρεμβάσεις στην αυχενική μοίρα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς να έχει προηγηθεί η διόρθωση της ισορροπίας της πυέλου.

Από την άλλη πλευρά η κρανιοαυχενική συμβολή είναι η έδρα των τονικών αντανακλαστικών του αυχένα που επιδρούν στον στασικό τόνο των μυών. Μετά από την εφαρμογή χειρισμών στις αρθρώσεις της ανώτερης αυχενικής μοίρας, η πυελική παραμόρφωση αντιμετωπίζεται ευκολότερα.

Στόχος της διάγνωσης είναι να βρεθεί ο πρωταρχικός σύνδεσμος της δυσλειτουργίας καθώς και οι σύνδεσμοι στην κινητική αλυσίδα που αλληλεπιδρούν ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια των κεφαλαίων του παρόντος συγγράμματος θα αναπτυχθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες της διαδικασίας αυτής και θα γίνει συσχετισμός κάθε ενός από τους παράγοντες αυτούς στα πλαίσια μία ολιστικής προσέγγισης. Αυτό το σύστημα αξιολόγησης και θεραπείας βασίζεται στην εμπειρική παρατήρηση και έχει ισχυρό αντίκτυπο υπό την έννοια της κλινικής επιτυχίας Αναπτύσσονται επίσης συγκεκριμένες θερα πευτικές στρατηγικές που βασίζονται στην γνώση της βασικής λειτουργίας του κινητικού συστήματος που βοηθούν στην πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας. Οι όποιες αλλαγές προκαλούν την έναρξη αλυσιδωτών αντιδρά σεων είναι προβλέψιμες και έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία.

Επικοινωνία

Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Κλείστε Ραντεβού